Keçiboynuzu zamkı: Akdeniz Harnup A.Ş. tesislerinde keçiboynuzu (harnup) çekirdeklerinin çeşitli işlemlerden geçirilerek işlenmesiyle elde edilmektedir.
Keçiboynuzu zamkının fonksiyonel özellikleri:
Keçiboynuzu zamkı, 80-90 santigrat derece sıcaklık uygulamalarında çözülebilmektedir. Tek başına kullanıldığında kıvam arttırıcı, koyulaştırıcı, su bağlayıcı özelliği bulunmaktadır. Ağırlığının 50 katı su tutma kapasitesine sahiptir. Keçiboynuzu zamkı, k-carrageenan veya xanthan gum ile beraber kullanıldığında jel oluşturma özelliği bulunmaktadır. Keçiboynuzu zamkının k-carrageenan ile oluşturduğu bu jel daha kuvvetli ve elastik yapıda olmaktadır.
Kullanım Alanları | Sağladığı Özellikler | Kullanım Oranı |
Dondurma | Eritmeyi geciktirir, kaymaksı tat verir, hacimsel büyümeyi sağlar, ısı şokuna direnci arttırır | %0.1-0.3 |
Puding | Su bırakmayı önler, daha düzgün bir yapı oluşturur | %0.1-0.3 |
Eritme ve Krem Peynir | Düzgün ve mükemmel bir yapı oluşturur | %0.2-0.35 |
Su Bazlı Jöleler ve Konserve Et | Carrageenan, xanthan gum ve agar-agar ile birlikte kullanıldığında jel gücünde artış sağlar, su salmayı önler | %0.2-0.5 |
Şekerleme | Su salmayı önler, sürülebilirliği arttırır | %0.2-0.4 |
Balık Ürünleri | Kırılmayı önler, paketlemeyi kolaylaştırır | %0.2-0.4 |
İçecekler | Yapıyı geliştirir, tortu oluşumunu azaltır | %0.1-0.4 |
Ketçap, mayonez, salça ve sos | Yağlı ve yağsız yapının stabilitesini sağlar | %0.3-1 |
Unlu Mamüller | Kırılganlığı azaltır, yapıyı geliştirir | %0.3-0.6 |
Donmuş Gıdalar | Buzların çözülmeye karşı kararlılık göstermesini sağlar | %0.1-0.5 |
Diyet Gıdaları | Glutenin yerini tutar ve düşük kalorili katkı olarak görev yapar | %0.3-1 |