KEÇİBOYNUZU (HARNUP) GAMI (ZAMKI)

KEÇİBOYNUZU (HARNUP) GAMI (ZAMKI)

Keçiboynuzu zamkı: Akdeniz Harnup A.Ş. tesislerinde keçiboynuzu (harnup) çekirdeklerinin çeşitli işlemlerden geçirilerek işlenmesiyle elde edilmektedir.

Keçiboynuzu zamkının fonksiyonel özellikleri:
Keçiboynuzu zamkı, 80-90 santigrat derece sıcaklık uygulamalarında çözülebilmektedir. Tek başına kullanıldığında kıvam arttırıcı, koyulaştırıcı, su bağlayıcı özelliği bulunmaktadır. Ağırlığının 50 katı su tutma kapasitesine sahiptir. Keçiboynuzu zamkı, k-carrageenan veya xanthan gum ile beraber kullanıldığında jel oluşturma özelliği bulunmaktadır. Keçiboynuzu zamkının k-carrageenan ile oluşturduğu bu jel daha kuvvetli ve elastik yapıda olmaktadır.


Kullanım Alanları
Sağladığı Özellikler
Kullanım Oranı
Dondurma
Eritmeyi geciktirir, kaymaksı tat verir, hacimsel büyümeyi sağlar, ısı şokuna direnci arttırır
%0.1-0.3
Puding Su bırakmayı önler, daha düzgün bir yapı oluşturur
%0.1-0.3
Eritme ve Krem Peynir
Düzgün ve mükemmel bir yapı oluşturur
%0.2-0.35
Su Bazlı Jöleler ve Konserve Et
Carrageenan, xanthan gum ve agar-agar ile birlikte kullanıldığında jel gücünde artış sağlar, su salmayı önler
%0.2-0.5
Şekerleme Su salmayı önler, sürülebilirliği arttırır
%0.2-0.4
Balık Ürünleri
Kırılmayı önler, paketlemeyi kolaylaştırır
%0.2-0.4
İçecekler Yapıyı geliştirir, tortu oluşumunu azaltır
%0.1-0.4
Ketçap, mayonez, salça ve sos
Yağlı ve yağsız yapının stabilitesini sağlar
%0.3-1
Unlu Mamüller
Kırılganlığı azaltır, yapıyı geliştirir
%0.3-0.6
Donmuş Gıdalar
Buzların çözülmeye karşı kararlılık göstermesini sağlar
%0.1-0.5
Diyet Gıdaları
Glutenin yerini tutar ve düşük kalorili katkı olarak görev yapar
%0.3-1